Doe mee met hét muziekprogramma voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen!

Muziek gebruiken om kinderen van 0-4 jaar een voorsprong in hun ontwikkeling te geven? Met het muziekprogramma ‘Elke dag muziek’ kan elke verzorger het: jij dus ook!
 • 100+ muziekactiviteiten
 • 3000+ kinderen doen al mee
 • Speciaal ingericht voor jouw kinderdagverblijf / peuterspeelzaal!

Ervaar je uitdagingen bij het integreren van muziek in je dagelijkse groepsactiviteiten?

Veel pedagogisch medewerkers herkennen het belang van muziek in de vroege ontwikkeling van kinderen, maar stuiten op hindernissen bij het toepassen ervan in de dagelijkse praktijk. De grootste uitdagingen? Een gebrek aan vertrouwen in eigen muzikale vaardigheden en onzekerheid over effectieve methodes om muziek te integreren.

De voordelen van muziek in de vroege kinderjaren zijn echter te belangrijk om te negeren, aangezien het aantoonbaar bijdraagt aan de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen.

Ons programma biedt een oplossing: het is speciaal ontwikkeld om pedagogisch medewerkers te ondersteunen en te empoweren in het gebruik van muziek, ongeacht hun muzikale achtergrond. Met praktische tools en toegankelijke activiteiten zorgt ons programma ervoor dat elke pedagogisch medewerker zich zelfverzekerd voelt om muziek effectief en spelenderwijs in te zetten. Laat de kans niet liggen om een positieve impact te maken op de ontwikkeling van de kinderen in jouw zorg!

Waarom kiezen voor Mevrouw Muziek?

Kansengelijkheid voor kinderen

Ons programma ondersteunt de ontwikkeling van jonge kinderen en draagt op deze manier bij aan kansengelijkheid.

Spelenderwijs ontdekken

Door kinderen muzikale vaardigheden aan te bieden die aansluiten bij de leeftijd kunnen ze spelenderwijs ontdekken en hun zelfvertrouwen ontwikkelen.

Ontzorging

Het gebruik van ons programma draagt volgens pedagogisch medewerkers bij aan een positieve ervaring van het werk.

Van online naar offline

Bij Mevrouw Muziek weten we dat het belangrijk is om niet te veel naar een scherm te kijken. Onze activiteiten zijn dan ook zo opgezet dat je deze direct offline kan inzetten.

Eén van de instrumenten om hiervoor in te zetten zijn onze woordkaarten. Dit zijn mooie kaarten die je zelf kunt uitprinten en op kan hangen. Zo wordt je zelf ook dagelijks herinnerd aan het huidige thema.

Ook kun je onze liedjes luisteren via de app maar zonder naar de beelden te kijken. We hebben hiervoor speciale afspeellijsten gemaakt zodat er niets te zien valt.

Een goede woordenschat door woordkaarten?

Een goede woordenschat is erg belangrijk voor het leren lezen. Kinderen met een kleine woordenschat staan voor een dubbele uitdaging: ze moeten nieuwe woorden én het schrift tegelijk leren en begrijpen. Dit kan leiden tot vroege achterstanden, vooral bij anderstalige leerlingen, en heeft weinig te maken met hun intellectuele potentieel. Het aanpakken van deze kansenongelijkheid kan door al op jonge leeftijd te investeren in woordenschatontwikkeling, waarbij muziek een nuttige rol kan spelen.

Ons muziekprogramma benut de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters (BAK) om woordenschat te stimuleren. De gekozen woorden uit deze lijst zijn geïntegreerd in de teksten van onze liedjes en elke activiteit vermeldt welke BAK-woorden worden gebruikt. Daarnaast zijn er ondersteunende woordkaarten die in de ruimte gehangen kunnen worden. Zo kunnen pedagogisch medewerkers makkelijk een gesprek aangaan wanneer een kind naar een woord kijkt. Dit verrijkt niet alleen de woordenschat, maar oefent ook gespreksvaardigheden.

Muziek via een app en gezond mediagebruik?

De liedjes en muziekopdrachten worden in een voor de kinderen herkenbare context geplaatst en aangeboden in de vorm van video's in de beveiligde Mevrouw Muziek Webapp. Iedere week staat er een nieuwe muziekactiviteit klaar die op de computer, tablet of telefoon bekeken kan worden.

Nadat de video (die ongeveer 5 minuten duurt) een aantal keer bekeken is, ga je samen met de kinderen aan de slag buiten de app om. Op deze manier biedt 'Elke dag muziek' in deze tijd, waarin beeldschermen een belangrijk onderdeel van onze realiteit zijn, naast het eigenlijke doel van muziekonderwijs ook een uitgelezen kans om kinderen gezond mediagebruik aan te leren.

Voorbeeld van een woordkaart

Klanten aan het woord

De muziekactiviteiten maken het makkelijk om op de groep aandacht te besteden aan muziek

Nanda, pedagogisch medewerker

De kinderen ontvangen de muziekactiviteiten ontzettend leuk. De dagelijkse herhaling en de herkenbaarheid van Mevrouw Muziek en Bo Bij werken goed. De kinderen weten meteen dat ze een muziekactiviteit krijgen en ze zingen de liedjes na een paar keer mee. Soms liggen ze echt helemaal in een deuk. Shoebidoewa (de afscheidsgroet van Mevrouw Muziek en Bo Bij) is inmiddels echt een begrip.

De kinderen doen leuk mee!

Dayenne van Os, Vestigingsmanager kinderdagverblijf en peuterspeelzaal Speeldoos

De passie van Mevrouw Muziek spat van de activiteiten af. De uitstraling is heel positief. De kinderen doen daarom leuk mee!

Wat maakt ons programma uniek?

 • Gezond mediagebruik - De muziekactiviteiten volgen de richtlijn van gezond mediagebruik voor de leeftijdsgroep.
 • Aansluitend op bestaande thema's - De muziekactiviteiten sluiten aan bij de thema's die voor de dagopvang is uitgezet.
 • Van online naar offline - Niet iedere 4 jaar een nieuwe website, maar een website die met de tijd mee gaat.
 • Voor baby's en peuters - Bij de muziekopdrachten worden voor de peuters en baby's verschillende opties aangeboden voor het uitvoeren.
 • Voor pedagogisch medewerkers - Pedagogisch medewerkers worden ontlast in de dagelijkse praktijk.
 • Meer dan 30 muziekactiviteiten per jaar - Elk jaar worden er ten minste 30 muziekactiviteiten opgeleverd in de vorm van een video.
 • Wij zetten alles voor je klaar - Je hoeft dus nooit te zoeken in een zee van activiteiten.
 • Extra aandacht voor het ondersteuning van de taalontwikkeling - Ons muziekprogramma benut de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters (BAK) om woordenschat te stimuleren.

Veelgestelde vragen

Hebben we een app nodig om het programma te gebruiken?

Nee hoor. Ons programma is te gebruiken als WebApp. Dit betekent dat de 'app' ook gewoon werkt op een laptop of computer. Een tablet kan handig zijn, maar is geen vereiste.

Hoe zorgen jullie ervoor dat het programma binnen de grenzen van gezond mediagebruik valt?

De video's bij onze activiteiten zijn maximaal 5 minuten lang. We laten in de video zien wat de bedoeling is. Je kan na het kijken van de video de activiteit buiten een scherm om doorzetten. Sterker nog; dat moedigen we zelfs aan. De liedjes zijn los beschikbaar zonder video zodat je deze kan afspelen zonder scherm.

Moeten de pedagogisch medewerkers muzikaal onderlegd zijn?

Ons programma is zo gemaakt dat iedereen er mee aan de slag kan. Je hoeft dus niet muzikaal te zijn om veel plezier te maken.

Hoe lang moeten we het programma gebruiken om effect te zien?

Hoe langer je het programma gebruikt, hoe groter het effect. Er staan een boel leuke activiteiten in het programma waar zelfs baby's van een paar maanden al leuk aan mee kunnen doen. Op deze manier krijgen ze zo vroeg mogelijk een voorsprong in hun ontwikkeling!

Moeten de pedagogsich medewerkers een opleiding volgen om het programma te kunnen gebruiken?

Het is niet nodig om een opleiding te volgen om het programma te kunnen gebruiken. In de activiteiten staat duidelijk omschreven wat de bedoeling is. Je vind hier aparte instructies voor baby's dreumessen en peuters.

Wel is het mogelijk om een workshop te boeken waarin we de pedagogisch medewerkers leren om het programma, en muziek in het algemeen, meer te gebruiken in de dagelijkse planning. Op den duur willen we deze informatie ook als video gaan aanbieden binnen het programma. Op deze manier hebben nieuwe pedagogisch medewerkers ook toegang tot deze informatie.

Hebben jullie ook materiaal voor kinderen met een gehoorprobleem?

Helaas hebben we momenteel geen materiaal voor kinderen met een gehoorprobleem. Met diverse activiteiten kunnen ze wel meedoen door mee te klappen of op tafel te slaan. De pedagogisch medewerkers zullen dit zelf een beetje moeten aanvoelen, we hebben hier geen aparte insructies voor.

Demo

Benieuwd wat Mevrouw Muziek voor je kan betekenen? Leuk! Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op voor een vrijblijvende demo.

Demo aanvragen

Uitgebreide informatie vind je in onze brochure

Ook voor gastouders en particulieren
Heb jij geen kinderdagverblijf of peuterspeelzaal maar wil je toch gebruik maken van ons mooie muziekprogramma?