Muziek ondersteunt de ontwikkeling van kinderen, dat heb ik inmiddels al vaak genoeg verteld. Vandaag vertel ik jullie graag wat meer over hoe muziek de motorische ontwikkeling van (jonge) kinderen ondersteunt door hier praktische voorbeelden van te geven.
Muziek en motoriek
Muziek en motoriek gaan hand in hand. Bewegingen maak je vaak automatisch tijdens het zingen. Je wiegt wat heen en weer, wiebelt met je voet heen en weer, knikt je hoofd op de maat of je tikt met je hand ergens tegenaan. Baby's die net beginnen met kruipen zie je al bewegen op muziek, ze beginnen bij het horen van muziek spontaan te dansen door wat heen en weer te bewegen tijdens hun kruipbeweging. Dit doen ze ook als jij nog nooit hebt voorgedaan wat dansen is. Bijzonder toch, hoe muziek maken ingebakken zit in onze genen!
Bewegingen
Veel kinderliedjes worden gecombineerd met bewegingen. Denk aan de evergreens 'klap eens in je handjes', 'dit zijn mijn wangetjes' of 'de wielen van de bus'. Kinderen oefenen bij deze liedjes het maken van verschillende bewegingen, op het moment dat ze horen dat dit de bedoeling is. Dit zijn complexe handelingen want concentratie, luistervaardigheid en motoriek worden gecombineerd. Als dreumesen peuters worden veranderd het luisteren geleidelijk in oefenen met zelf de klanken maken, waarmee de motoriek van de mond geoefend wordt. Door de combinatie van luisteren, zingen en bewegingen maken wordt zo de taalontwikkeling ondersteund.
Klappen
Naast liedjes met bewegingen zijn er ook klapspelletjes, die kinderen in de basisschoolleeftijd vaak doen. Hierbij wordt er een klappatroon uitgevoerd tijdens het zingen van een versje. Misschien kun je je nog herinneren dat je vroeger als kind probeerde zo'n versje zo snel mogelijk te doen met een vriendje. Dat is best een uitdaging en vraagt oefening. Ook hier gaan motoriek en zingen hand in hand.
Beweegspelletjes
Ook zijn beweegspelletjes een all-time favoriet bij kinderen. Denk maar aan de stoelendans. Goed luisteren, en goed blijven luisteren terwijl je aan het bewegen bent en dan ineens..... stilte! Snel, zoek een stoel om op te zitten! Met jongere dreumesen kan je het spel versimpelen door staan en zitten af te wisselen. Baby's kun je heen en weer wiegen terwijl je muziek hoort en bij stilvallen van de muziek duidelijk stil gaan zitten. Plezier gegarandeerd:).
Instrumenten
Tot slot kunnen kinderen natuurlijk ook een instrument leren bespelen, waarbij de motoriek logischerwijs ook sterk aangesproken. Instrumenten om mee te beginnen als jong kind zijn dan ook instrumenten waarbij de motoriek iets minder nauw komt. Denk aan blokfluit spelen of trommelen. Instrumenten zoals viool, trompet of cello zijn over het algemeen makkelijker te leren als een kind wat ouder is (vanaf 6 jaar). Daarbij is de fijne motoriek belangrijker, bij viool en cello komt het bijvoorbeeld heel nauw; je vinger hoeft maar een millimeter verkeerd te staan en de toon is niet meer zuiver.
Wat is muziek maken toch leuk!
Veel liefs,
Mevrouw Muziek