Tips voor het zingen van liedjes met jonge kinderen

Zing jij wel eens met jonge kinderen? Bijvoorbeeld thuis of op je werk in de kinderopvang of op de basisschool? Misschien is het je wel eens opgevallen dat kinderen een liedje hoog inzetten als ze zelf mogen beginnen. Dat komt omdat kinderen van nature een hoge stem hebben.

Als je met jonge kinderen zingt kun je de liedjes dan ook het beste wat hoger inzetten dan je vanuit jezelf zou doen. Op die manier kunnen kinderen de liedjes makkelijk meezingen. Althans, deze tip geldt voor vrouwen. Voor mannen zit het net wat anders! Het gemiddelde bereik van de mannelijke stem past goed bij de toonhoogte van jonge kinderen. Kinderen zetten gewoon een octaaf hoger in dan de man, en zingen dan gemakkelijk mee.

De tip die ik net gaf voor vrouwen ('zing het liedje gewoon wat hoger') is helaas voor de meeste vrouwenstemmen wel zo'n typisch gevalletje van 'makkelijk gezegd maar niet zo makkelijk gedaan'. Als vrouw krijg je het snel wat moeilijker als je de hoogte in gaat met zingen, zeker als je geen geoefende stem hebt. Voor de gemiddelde vrouwenstem is het moeilijk om de liedjes zo hoog in te zetten dat ze het beste aansluiten bij kinderen, omdat het gewoonweg buiten ons bereik ligt. En laten we wel wezen; het moet voor jezelf ook leuk blijven om liedjes te zingen!

Daarom de volgende tip; kom elkaar tegemoet. Zet het liedje zo hoog mogelijk in, maar zorg ervoor dat het voor jou ook nog prettig is om te zingen en je jezelf er voldoende comfortabel bij voelt. Zo kom je de kinderen tegemoet maar blijft het ook voor jou leuk om te doen! Dat laatste is namelijk heel belangrijk; als jij het leuk vindt om met de kinderen te zingen, dan is de kans het grootste dat de muzikale vonk overslaat!

Veel plezier met zingen!

Liefs en shoebidoewa,
Mevrouw Muziek