Plezier maken met muziek

Om kinderen zo veel mogelijk plezier te laten hebben tijdens het muziekmaken is het belangrijk om aan te sluiten bij hun ontwikkelingsniveau. Kinderen leren de hele dag door, vooral door te spelen en ontdekken. Kijk goed naar waar het kind uit zichzelf mee bezig is, dat geeft jou informatie over hoe je aan kan sluiten met muziekmaken.

Voor baby's:

Schud jouw baby bijvoorbeeld graag met een rammelaar? Pak eens een blokje en laat hem zien hoe hij met het blokje op iets anders kan tikken en zo ook geluid kan maken; het zal je verbazen hoe snel hij of zij dit nadoet!

Voor dreumesen:

Een dreumes ontwikkelt zijn mondspieren razendsnel. Een dreumes zal het volgende spelletje tijdens het tandenpoetsen daarom erg waarderen. Beweeg de tandenborstel voorzichtig en snel langs de lippen en leg je dreumes uit dat hij een geluid mag maken. Doe het zelf een paar keer voor. Bwbwbwbbwbwbwbw. Lachen, gieren, brullen; gegarandeerd! Je kan dit natuurlijk ook gewoon met je vinger doen, of je kind dit laten doen met zijn eigen handje.

Voor peuters en/of kleuters:

Trommelt jouw peuter of kleuter graag met zijn handen op de tafel? Of maakt hij of zij graag herrie op een andere manier met spullen (bijvoorbeeld tikken tegen de verwarming, roepen, de brievenbus laten kletteren - ja ik weet het.. soms bloed irritant; maar je kan er wat leuks van maken!)? Maak er een spelletje van en wissel harde klanken af met, zachte, snelle en langzame klanken. Geef omstebeurt aan wat de bedoeling is (ofwel; kies wie er de dirigent is).

Veel muzikaal plezier gewenst!

Veel liefs,
Mevrouw Muziek